top of page
Search
  • Writer's pictureJussi Pellikainen

Pelko on tervettä

Koetat hengittää syvään, mutta rinnassa tuntuu silti kasvava möykky, etkä tunnu saavan riittävästi happea. Joku hokee taustalla:"Älä pelkää, anna mennä!" Yrität toimia, mutta vartalo kieltäytyy yhteistyöstä. Koetat järkeillä sillä tiedät, että kaikki on hyvin, mutta et voi mitään tunteelle joka valtaa kaikki aistit.



Miksi pelkäämme? Syy on pohjimmiltaan se, että pysyisimme hengissä. Mikäli itsesuojeluvaistoa ei olisi kehittynyt ihmiselle, en olisi tätä tekstiä kirjoittamassa. Aivan kuten sinäkään et olisi sitä lukemassa, sillä ihmistä lajina ei olisi muuten. Pelko on siis erittäin järkevä tunne, eikä sitä tulisi vähätellä. Erityisesti silloin, kun se liittyy hevosten kanssa toimimiseen. Sen taustalla on yleensä huoli omasta tai läheisen turvallisuudesta.


Jokainen on kuullut lauseen: "Älä pelkää!" Käytämme sitä itsekin, vaikka sen hokeminen ei muuta tilannetta mihinkään. Pelon kokeminen on tervettä, mutta tulisi keskittyä etsimään syitä pelon taustalla, eikä pyrkiä ohittamaan kyseistä tunnetta.. Vasta kun syyt on kyetty määrittelemään, niille voidaan tehdä jotain. Oli kyseessä sitten aiempi onnettomuus, pelko hallitsemattomasta hevosesta tai mikä tahansa. Toiseen auttaa totuttaminen ja toiseen harjoittelu ja tieto näin karkeasti yleistäen. Toki on tilanteita, joissa kysymys on siirtymisestä ulos omalta mukavuusalueelta ja itsensä voittamisesta, eikä kaikkea tule sekoittaa yhdeksi ja samaksi pelon möykyksi. Siksi on oleellista tunnistaa ne oikeat syyt pelon taustalla, jotta niille voi tehdä jotain konkreettista. Kenties se itsensä ylittäminenkin helpottuu, kun tietää mitkä asiat itseä pidättelevät.

Niinkin paljon kuin rakastamme hevosia, sen tunteen ei saisi antaa sumentaa sitä todellisuutta kuinka iso ja voimakas eläin on kyseessä. Hevonen säikähtäessään tai puolustautuessaan, joko todellista tai kuvitteellista asiaa vastaan, voi hyvin helposti vammauttaa tai tappaa ihmisen. En tarkoita, että hevosia pitäisi pelätä, mutta terve kunnioitus niitä kohtaan tulee säilyttää. Hevonen joka ensi satuloinnissa koittaa hypätä päällesi, ei tee sitä satuttaakseen sinua, vaan päästäkseen eroon satulasta. Samainen hevonen ei myöskään lähetä meille korttia sinne sairaalaan ollessamme fyysisesti palasina.

Mikäli pelot ovat peräisin jostain sellaisesta, joka vaatii uuden asian opiskelua molemmille osapuolille, niin mieluiten pyrkii etsimään asiaan jo osaavan hevosen, jonka kanssa pystyy opettelemaan ja kasvattamaan omaa itseluottamustaan. Oli kyse sitten maastakäsittelystä tai ratsastuksesta, niin vahingon mahdollisuudet ovat suuret, jos kumpikin on asiassa untuvikko ja ihminen yrittää peloissaan samanaikaisesti opettaa ja opetella. Pelko on siis terve tunne, jonka olemassaolo kannattaa myöntää. Vähättelyn sijaan keskity kartoittamaan, minkä asian riskitekijöistä aivot yrittävät pelolla varoittaa, jotta voit tehdä tilanteelle jotain. Mukavaa ja turvallista elämää kaviokkaiden kanssa!

53 views0 comments

Recent Posts

See All

©2021 by J. Pellikainen Horse Training. Proudly created with Wix.com

bottom of page